جوش حرارتی (Thermal Welding)
تجهیزات جانبی سیستم های حفاظت کاتدی / جوش حرارتی:
برای اتصال کابل به سازه تحت حفاظت کاتدی به طور متداول از جوش حرارتی استفاده می نمایند. بنابراین جهت انجام این فرآیند به تجهیزات زیر نیاز می باشد:
الف) قالب جوش حرارتی : جنس قالب جوش حرارتی گرافیت می باشد و با توجه به سایز کابل و شکل ساختاری سازه در انواع مختلفی عرضه می گردند. مانند: کف تخت، نیم گرد و … (در خصوص لوله ها قطر لوله مشخص کننده نوع قالب جوش می باشد). با توجه به جنس گرافیتی قالب جوش و شرایط استفاده، دفعات امکان انجام جوش حرارتی متفاوت می باشد که معمولا” تا 100 جوش حرارتی از آنها می توان بهره برداری بهینه را برد.
ب) پودر جوش: پودر جوش از گوگرد، پودر مس و چند ماده دیگر تشکیل شده است. با توجه به نوع قالب و سایز آنها در اندازه های وزنی متفاوتی مانند: 25،32،45 و … عرضه می گردد. برخی از پودر جوش ها دارای فتیله هم نیز می باشند.
ج) پولکی: پولکی ها جهت اتصال کابل به سازه تحت حفاظت و پوشاندن محل جوش می باشد.
د) ابزار تمیز کننده: بعد از انجام هر جوش قالب جوش حرارتی می بایست تمیز گردد (اثرات به جا مانده از انفجار گوگرد) که این پروسه توسط ابزار تمیز کاری برس سیمی، کاردک مخصوص، دستکش ایمنی و ماسک صورت میگیرد.
ﻫ) فندک احتراقی: جهت احتراق پودر جوش بکار می رود.
مجموعه تجهیزات جوش حرارتی
مراحل انجام جوش حرارتی به شرح زیر می باشد:
- برای انجام جوش حرارتی سالم و مستحکم، اطراف سازه را از وجود نخاله و خاک حاصل از حفاری خالی نمایید.
- با توجه به سایز کابل و جدول شماره یک، یک مربع (به طور معمول 10×10 سانتیمتر) از پوشش جهت جوش حرارتی از لوله را جدا نمایید.
- سطح لوله را بوسیله برس سیمی تمیز نموده، سپس محل مورد نظر را بوسیله حلال مناسب چربی زدایی گردد.
- به منظور استحکام بیشتر نقطه جوش با ابزار مناسب چند شیار بر روی لوله ایجاد نمایید.
- پوشش کابل را متناسب با سایز کابل و قالب جوش (به طور معمول 7 سانتیمتر) از روی کابل جدا نمایید و در محل جوش قرارداده، سپس قالب جوش را بر روی کابل قرار دهید، پس از جا گذاری پولکی داخل قالب جوش، پودر جوش با وزن مناسب را بر روی پولکی ریخته و بعد از قرار دادن فتیله داخل پودر جوش، درب قالب را ببندید.
- بوسیله فندک مخصوص فتیله پودر جوش را روشن نموده.
- پس از انفجار گوگرد و منجمد شدن مواد مذاب جوش، به منظور اطمینان از استحکام مکانیکی محل اتصال، با یک چکش به محل جوش ضربه وارد نمایید.
- پس اتمام مراحل بالا و سرد شدن جوش، نسبت به تست جوش حرارتی مطابق استاندارد اقدام نمایید (تست مذکور با وارد کردن یک ضربه چکش نیم کیلوگرمی بر روی محل جوش انجام می پذیرد).
- سپس کابل را بوسیله بست و یا نوار عایق به لوله مهار نمایید.
مراحل انجام جوش حرارتی
ملزومات فنی فرآیند جوشکاری حرارتی:
- با توجه به انفجار گوگرد و امکان پخش شدن مواد مذاب، می بایست از تجهیزات ایمنی مثل عینک، دستکش و … در هنگام جوشکاری استفاده شود.
- فاصله بین دو جوش حرارتی نباید کمتر از 15 سانتیمتر باشد.
- انجام جوش بر روی محل جوش آسیب دیده قبلی مجاز نمی باشد.
- از آنجاییکه که در صورت جذب رطوبت، پودر جوش ها دارای عملکرد مناسب نخواهد بود، توصیه می شود آنها در محیط های خشک نگهداری نمایید.
- از انجام جوش در محل هایی که لوله دارای رطوبت زیاد است خودداری شود و برای انجام جوش می بایست محل مورد نظر کاملا” خشک گردد.
- در محیط های دارای گاز قابل اشتعال، می بایست قبل از انجام جوش گاز موجود در محیط تخلیه شود و کپسول آتش نشانی نیز در محل موجود باشد.
- جهت انجام اتصال کابل به سازه استنلس استیل می بایست در محل جوش یک قطعه فلزی کربن استیل به لوله استنلس استیل جوش داده و پروسه جوش را مانند مراحل قبل به انجام رسانید.
- برای جوش بر روی لوله هایی با ضخامت کمتر از 4/78 میلیمتر از روش زیر استفاده می شود (در این خصوص یک کلمپ دو قسمتی متناسب با سایز لوله تهیه نمایید. کابل را به وسیله جوش به کلمپ متصل نمایید. دو عدد پیچ را بر روی کلمپ مانند شکل زیر تعبیه نمایید. کلمپ را بر روی لوله مهار نمایید (این امر بوسیله تنظیم دو پیچ تعبیه شده بر روی انجام می شد).