جعبه تقسیم (Junction Box)
جعبه تقسیم (Junction box):
جعبه های تقسیم یکی از اجزا اصلی تشکیل دهنده سیستم های حفاظت کاتدی فدا شونده و تزریق جریان می باشند. در سیستم حفاظت کاتدی خط لوله، عموماً از باند باکس جهت اتصال کابلهای ترانس رکتیفایر به آندها و لولهها استفاده میشود. از طریق باند باکس میتوان پتانسیل خط لوله نسبت به خاک، جریان خط لوله، جریان سرگردان عبور کننده از خط لوله، مقاومت اتصالات عایقی و غیره را اندازهگیری نمود. جعبه های تقسیم با توجه به محل مورد استفاده آن به دو نوع مناسب نصب در محیط بی خطر (Safe Area) و مناسب نصب در داخل منطقه خطر (Hazardous Area) تقسیم می شوند. در خصوص جعبه تقسیم های داخل منطقه خطر مشخصات جعبه می بایست بر اساس شرایط منطقه خطر انتخاب گردد.از جعبه تقسیم ها ممکن است به عنوان جعبه مثبت، منفی، باندینگ، تست و یا … استفاده شود که با توجه به نقشه های اجرایی، تعداد ترمینال آنها 1،12،10،8،6،4 و … متناسب با نیاز در نظر گرفته می شود. بنا به درخواست طراح امکان نصب تجهیزات جانبی دیگری از قبیل: شنت، آمپرمتر، سلکتور سویچ و … نیز در داخل جعبه تقسیم وجود دارد. جنس بدنه جعبه تقسیم به طور متداول کربن استیل با پوشش های مختلف مانند: گالوانیزه، رنگ مایع آلکیدی، الکترواستاتیک پودری، صنعتی و اپوکسی و … ، استینلس استیل و در برخی از موارد مواد ریخته گری می باشد که نوع و ضخامت پوشش جعبه تقسیم بنا به درخواست سفارش دهنده مشخص می گردد. جعبه تقسیم قابلیت نصب بر روی پایه، دیوار، فوندانسیون بتنی و … را دارد. به طور معمول برای اتصال های الکتریکی داخل جعبه تقسیم ها از پیچ های برنجی، استینلس استیل، گالوانیزه گرم و شینه های مسی استفاده می شود که جهت ایزوله الکتریکی از بدنه جعبه تقسیم، مقره اتکایی به کار می رود.
جعبه تقسیم مناسب نصب در محیط خارج از منطقه خطر
جعبه تقسیم مناسب نصب در محیط داخل منطقه خطر
روش نصب جعبه تقسیم:
جهت نصب جعبه تقسیم بر روی پایه ابتدا پایه جعبه تقسیم را در داخل یک فوندانسیون بتنی به طور معمول به ابعاد 40×40×60 سانتیمتر نصب کرده، سپس یک گودال متناسب با فوندانسیون بتنی به ابعاد تقریبی 100×100×100 سانتیمتر حفر و نسبت به رگلاژ و کامپکت کف گودال اقدام می شود. در ادامه پایه جعبه تقسیم را داخل گودال نصب و نسبت به تنظیم ارتفاع و تراز پایه اقدام کرده و خاک حاصل از حفاری گودال را تا سطح زمین به داخل گودال بازمی گردانند. سپس جعبه تقسیم را بر روی پایه نصب و در نهایت کابل های مربوطه را تا محل جعبه تقسیم اجرا کرده و نسبت به سربندی کابل های داخل جعبه تقسیم اقدام های لازم انجام می شود.
نمونه نصب جعبه تقسیم داخل خاک
ملزومات نصب جعبه تقسیم:
لازم است جهت اجرای جعبه تقسیم ها نکات زیر مد نظر قرار گیرد:
- محل ورود کابل ها به باکس در روی پایه باکس پس از اجرای کابل می بایست با فوم مخصوص پر گردد (در برخی موارد براساس درجه حفاظت جعبه ممکن است محل ورودی و خروجی کابل به جعبه با گلند مناسب آب بندی شود).
- برای نصب جعبه های تقسیم بر روی دیوار و یا فوندانسیون بتنی از براکت و یا Expansion Bolt استفاده می شود.
- تمامی شینه های مسی و پیچ های اتصالات پس از سربندی می بایست گریس کاری گردند تا از سولفات شدن و در نهایت آسیب رسیدن به تجهیزات مذکور جلوگیری بعمل آید.
- جهت سهولت در بررسی و نگهداری سیستم حفاظت کاتدی بر روی جعبه تقسیم و کابل های مربوطه پلاک مشخصات (تگ نامبر) تهیه و نصب شود.