کیت عایقی (Insulation Kit)
تجهیزات ایزولاسیون الکتریکی / کیت عایقی:
آنچه واضح است، این است که پارامتر تعیین کننده برای محاسبه و برآورد میزان آند یا رنج ترانسفورمر رکتیفایر، سایز کابل ها و … که برای حفاظت کاتدی یک سازه فولادی در تاسیسات صنعتی می بایست استفاده شود، میزان سطح فلز مورد حفاظت می باشد. بنابراین شاید مهمترین وظیفه مجری سیستم حفاظت کاتدی این باشد که سطوح فولادی و فلزی که می بایست حفاظت شوند را از سطوح فلزاتی که بر هر دلیلی در محاسبات مد نظر قرار نگرفته اند عایق نموده و از اتصال الکتریکی آنها جلوگیری نماید. این موضوع در تاسیسات صنعتی از طرق مختلف می تواند انجام شود که رایج ترین آنها اتصال دو لوله می باشد. بدین نحو که یکی در سیستم حفاظت کاتدی مورد نظر می بایست حفاظت شود و دیگری به هر دلیل در این سیستم قرار نگرفته است. تجهیزی که برای عایق نمودن لوله ها از یکدیگر به کار می رود، کیت عایقی نامیده می شود.
از کیت های عایقی جهت ایزوله نمودن الکتریکی فلنچ لوله های زیرزمینی به روزمینی استفاده می شود. این عایق الکتریکی به طور کلی در راستای جلوگیری از جریان نشتی به سازه هایی که نمی بایست تحت حفاظت قرار گیرند بکار می رود. همچنین این عایق الکتریکی موجب کاهش جریان نشتی و سرگردان در سیستم های حفاظت کاتدی می شود.
کیت عایقی از سه قسمت زیر تشکیل می گردد:
- گسکت: گسکت قطعه ای می باشد که بین دو سطح فلنچ قرار می گیرد و قسمت زیرزمینی فلنچ را از قسمت روزمینی عایق می نماید. به طور معمول جنس آن Phenolic Resin می باشد.
گسکت ها در دو نوع Type E: Full Face (FF) (گسکت تمامی سطح بین دو فلنچ را در بر گرفته و محل عبور پیچهای فلنچ نیز بر روی گسکت تعبیه شده است) و Type F: Raced Face (RF) (گسکت تنها دو لبه داخلی فلنچ را در بر می گیرد) و در کلاس های فشار مختلف مانند:150،300و … مطابق استاندارد ASME ساخته می شوند. نوع گسکت، سایز و کلاس آن براساس مشخصات فلنچ انتخاب می گردد.
- اسلیو: بر روی پیچهای فلنچ لوله ای از جنس پلی اتیلن قرار گرفته و جهت عایق نمودن پیچ از بدنه فلنچ به کار می رود (ممکن است پیچ های مذکور از مواد میکا اکسترود شده باشند).
- واشر: واشرها از جنس Phenolic Resin ساخت شده وجهت عایق کردن مهره و واشر از بدنه فلنچ استفاده می شود.
کیت عایقی Type E کیت عایقی Type F
مجموعه کیت عایقی در دو نوع F,E
در خصوص نصب کیت عایقی موارد زیر می بایست مد نظر قرار گیرد:
- با توجه اینکه کیت های عایقی تاثیر به سزایی در عملکرد سیستم حفاظت کاتدی دارند، همواره می بایست صحت و سلامت عملکرد کیت های عایقی بررسی گردد.
- مناسب ترین روش در خصوص تست صحت نصب کیت عایقی استفاده از دستگاه RF می باشد.
- از آنجاییکه که معمولا” تعویض کیت های عایقی در شرایط خاص و تنها مواقع تعمیرات اساسی خطوط لوله و پالایشگاه ها امکان پذیر می باشد. استفاده از افراد با تجربه و متبحر برای این فعالیت توصیه می گردد.
- از بین قطعات تشکیل دهنده کیت عایقی، معمولا” (در هنگام نصب و پس از آن) لوله های عایقی قرار گرفته بر روی پیچ ها بیشترین صدمه را می بیند. بنابراین دقت زیاد در هنگام نصب، باعث جلوگیری از مشکلات بعدی در هنگام تست و راه اندازی سیستم حفاظت کاتدی می گردد.
جدول مشخصات فلنچ ها براساس کلاس و ابعاد