کابلهای حفاظت کاتدیک
تجهیزات جانبی سیستمهای حفاظت کاتدی / کابلهای حفاظت کاتدی:
کابل های مورد استفاده در سیستم حفاظت کاتدی به طور معمول، تک رشته نیمه افشان (7 رشته) با روکش های روبرو می باشد؛ XLPE/PVC ، HMWPE/PVDF ، EPR
مدارک طراحی و شرایط محیطی استفاده از کابل نوع پوشش و سایز آن را تعیین می کند. در سیستم های حفاظت کاتدی به طور معمول از کابل پلی اتیلن کراس لینک شده با روکش پی وی سی (XPLE/PVC) مطابق استاندارد IEC60502 و ISIRI3569 و استاندارد هادی مس IEC60228 و ISIRI3084 استفاده می شود. میزان جریان عبوری از کابل سایز آن را تعیین می نماید (براساس استاندارد IEC ولتاژ مجاز ترانسفورمر رکتیفایر 50 ولت می باشد. بنابراین علاوه بر جریان عبوری، طول کابل نیز در انتخاب سایز آن موثر است). مطابق استانداردهای رایج سیستم حفاظت کاتدی می بایست از بکار بردن مفصل در مسیر کابل اصلی اجتناب گردد. در زمان اجرا و نصب کابل می بایست از صدمه به پوشش کابل اجتناب گردد، این امر موجب قطعی کابل در طول زمان خواهد شد.
- جهت جلوگیری از آسیب رسانی به پوشش کابل ها، از آرمور استفاده می شود. کابل ها در دو نوع آرمور آلومینیومی “A” و فولادی “S” ساخته می شوند. کابل با آرمور فولادی در کابل های تک رشته برق متناوب بکار نمی رود. کابل های آرمور دار را می توان به صورت زیرزمینی، داخل داکت، روکار و … استفاده کرد.
- معمولاً در محیط های شیمیایی و دارای کلر مانند: بستر آند چاهی، شبکه آندی کف مخازن و … کابل با روکش HMWPE/PVDF استفاده می گردد.
روکش HMWPE این کابل ها از نظر ایزوله الکتریکی بسیار مطلوب و در برابر رطوبت دارای مقاومت بالایی هستند. در عین حال در برابر مواد شیمیایی، مواد آلی و معدنی نیز مقاوم می باشند. روکش این نوع از کابل ها از قدرت بالایی در تحمل کشش و ضربه در زمان اجرا برخوردار است. روکش PVDF این نوع از کابل ها یک نوع ترموپلاستیک بسیار مقاوم و دارای خواص فراوان می باشد. این پوشش در برابر تغییرات شیمیایی و دما، پایداری بسیار مطلوبی مانند فلوئوروپلیمرها دارند. این ویژگی به دلیل استفاده از CH2 و CF2 در ترکیبات آن است. از خواص پوشش PVDF می توان موارد زیر را نام برد:
استحکام مکانیکی بالا، مقاومت سایشی، استحکام حرارتی بالا، مقاومت در برابر اغلب حلالها و مواد شیمیایی، مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش، مقاومت در برابر هوا، نفوذپذیری پایین در برابر گازها و مایعات، مقاومت در برابر آتش و سوختگی
- کابل هایی که در معرض نور خورشید و یا دمای بالا نصب می گردند، معمولا” با روکش EPR انتخاب می شوند. روکش این نوع کابل ها از جنس پروپیلن اتیلن با خواص لاستیکی که در برابر رطوبت، دما، نور مستقیم خورشید و … مقاومت بالایی دارا می باشند. کابل با پوشش EPR داخل آب نیز به کار می روند. از مزایای این نوع روکش کابل ها می توان موارد زیر را نام برد:
قابلیت نصب در دمای محیطی تا 105 درجه سانتیگراد، مقاومت در برابر حرارت و رطوبت، مقاومت در برابر شعله، مقاومت در برابر نور مستقیم خورشید، انعطاف پذیری و حمل و نقل آسان، ایزوله الکتریکی بالا، جذب رطوبت پایین، مقاوم در برابر مواد شیمیایی، قابلیت خمش در دمای محیطی تا 35- درجه سانتیگراد
تاثیر دما بر میزان مقاومت کابل از جداول و فرمول های زیر با توجه به متناوب و مستقیم بودن مقاومت محاسبه می گردد:
نحوه نصب کابل
الف) ابتدا یک ترنچ به عرض 30 سانتیمتر و عمق 70 سانتیمتر حفاری نمایید، سپس 10 سانتیمتر ابتدایی کف ترنچ را ماسه ریزی و کابل های مورد نظر را داخل ترنچ نصب نمایید.
ب) تا سطح 15 سانتیمتری بالای کابل های نصب شده را با ماسه بکفیل نمایید.
ج) بر روی مسیر کابل داخل ترنچ آجر فشاری و یا بلوک های سیمانی قرار داده، سپس نوار خطر را داخل ترنچ نصب و در انتها ترنچ را بوسیله خاک های حاصل از حفاری تا سطح زمین بکفیل نمایید.
نقشه اجرای کابل زمینی