الکترودهای مرجع
برای بررسی عملکرد سیستم های حفاظت کاتدی تجهیزات اندازه گیری و ابزار دقیق مختلفی وجود دارد، که هریک از این تجهیزات برای کاربرد مشخصی ساخته شده اند. به طور مثال برای اندازه گیری پتانسیل حفاظتی می بایست از مولتی متر با مقاومت داخلی بالا و زمان پاسخگویی سریع استفاده گردد. اندازه گیری پتانسیل سازه به منظور ارزیابی عملکرد سیستم حفاظت کاتدی در محل، حائز اهمیت است. برای اندازه گیری پتانسیل از الکترودهای مرجع استفاده می گردد که صرفنظر از محیطی که در آن قرار گرفتنه اند، پتانسیل ثابت و معینی داشته که با گذشت زمان تغییر نمی کند.نیم پیل ها جهت اندازه گیری پتانسیل سازه های تحت حفاظت نسبت به محیط اطراف آنها استفاده می شوند، این نیم پیل ها در زمان تماس با الکترولیت مشترک با سازه تحت حفاظت تشکیل یک پیل کامل را داده و پتانسیل حاصل از این پیل الکتریکی اندازه گیری می شود. ولتاژ مذکور در بررسی وضعیت سازه از لحاظ حفاظت مورد استفاده قرار می گیرد. نیم پیل ها با توجه به محیطی (الکترولیت) که در آن استفاده می شود به انواع مختلفی تقسیم می گردد. نیم پیل ها در دونوع قابل حمل (Portable) و ثابت (Permanent) نیز ساخته می شوند. نوع متحرک با داشتن پراب برای بسیاری از کاربردها مناسب است در حالی که نوع ثابت در کف مخازن و در مجاورت ترانس رکتیفایرهای هوشمند و … استفاده میشود.
پتانسیل خطوط لوله زیر زمینی و تأسیسات مدفون در خاک یا غوطهور در آب نسبت به الکترودهای مرجع (هافسلها) اندازهگیری میشوند. الکترودهای مرجع مورد استفاده در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی و صنایع دریایی به سه دسته اصلی تقسیمبندی میشوند:
الکترود مرجع مس/ سولفات مس (متحرک و ثابت) جهت کاربرد در خاکهای فاقد یون کلر
الکترود مرجع روی/ سولفات روی (متحرک و ثابت) جهت کاربرد در خاکهای حاوی یون کلر
الکترود مرجع نقره/ کلرید نقره (متحرک و ثابت) جهت کاربرد در محیطهای دریایی
الکترود مرجع روی جهت کاربرد در محیطهای دریایی
الکترود مرجع کالومل جهت کاربردهای آزمایشگاهی
برطبق استاندارد BS 7361 اختلاف پتانسیل الکترودهای مرجع مختلف نسبت به الکترود استاندارد هیدروژن در دمای 25 درجه سانتیگراد به صورت جدول زیر است. همچنین مقایسه پتانسیل حاصل از نیم پیل های مختلف در ذیل قابل رویت است.